FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM

Tartisma Forumu

AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

Suryani kirimi

YazarMesaj
aktari:
Misafir

Suryani kirimi Empty
MesajKonu: Suryani kirimi   Suryani kirimi EmptySalı Ara. 11, 2007 4:09 pm

Süryanilerin insanlık kokusu

04/12/07
Birgun Gazetesi

Geçen hafta Midya'taki MorYakup Manastırı'nın Rahibi Daniel Savcı kaçırıldı. Eylemciler fidye karşılığı Süryani din adamının bırakılacağını açıkladılar. Ertesi gün Atlasjet'in uçağı İsparta'da düşünce, Süryani Rahip olayı "doğal olarak" gölgede kaldı. Türkiye İsparta dağlarında ölü sayarken rahibin kendi kendine kurtulduğu açıklandı.

Öldürülmedi ya, denilerek huzura varıldı! Oysa bu olayın pek de "kirli kökleri" bulunuyor. Yayın hayatına yeni başlayan Taraf gazetesi rahip kaçırma haberini Cuma günü manşetten verirken sormuştu:

-Yine mi Hizbullah? Süryanilerle Hizbullah arasında haydut-kurban ilişkisi mevcut. 1994'te Midin Kilisesi rahibi Melki Koç, Hiz-bullah'ın elinde beş gün esir kalmıştı. Kendisini bir ahıra kapatanlar din adamı kisvesi altında birini getirip ona sorular sordurmuşlardi:

-Neden Müslüman olmuyorsunuz? Neden kızlarınızı Müslümanlarla evlendirmiyorsunuz? Melki Koç'un kaçırılması "siyasi eylem" gibi görünüyordu. Ama ondan yedi ay önce kaçırılan Lahdo Barınç için babası 137 bin Mark fidye ödemişti. Lahdo'yu kurtarmak için Süryaniler aralarında para toplamışlardı.

Bu türden eylemler niçin yapılıyor? Melki Koç kaçırılmanın sonuçlarını ağır biçimde sonradan şöyle ödüyor: -Yedi çocuğum ülkemizi terk ettiler! Süryaniler en eski Hıristiyanlar. Hazreti İsa'nın doğduğu köyde hala Süryanice konuşulduğunu bana Şam'da söylemişlerdi. Yıllar önce Mardin Deyrul Zarafan Manastırında Süryanilerin namazlı ilahili ayinlerini ilk izlediğimde şöyle düşünmüştüm: -Ham namaz kılınıyor, hem de haç çıkartılıyor. Hıristiyanlıkla Müslümanlık ile arasında bir yerde olmalı...

Deyrul Zafaran Manastırı Genel Sekreteri Yusuf Bektaş gülümsemişti: -Bizim ilk tapınaklarımız Hazreti İsa'nın doğumundan önce yapılmıştı! Rahip Daniel Savcı kaçırıldığında Yusuf Bektaş'ı aradım. Üzüntüsü katmerliydi:

-Bazı yayın organlarında 'yabancı din adamı' kaçırıldı diye yazılıyor. Oysa biz bu ülkenin öz evlatlarıyız. Bizim Türkiye'den başka ülkemiz yok! Gerçekten de değişik ülkelerde yaşayan Süryaniler, yılın belli dönemlerinde "memleket havası almak" için Mardin, Midyat ve çevresindeki köylerine geliyorlar.

Süryanilerin vefalıdır. Birinci Dünya Savaşı sırasında bazı din adamlarının aksine "Hıristiyanların katli vacip değildir" diyen Savur Şeyhi'nin fotoğrafı Deyrul Zafaran Manastırı'nda Süryani Patrik ve Metropolitlerin arasında asılı duruyor.

Süryani rahibi kaçırma olayı yoğun gündem arasında gürültüye gitmemelidir. En alttan en üste kadar sorumluları ortaya çıkarılmalıdır. Yıllar sonra Süryanilerin yeniden taciz edilmeye başlamaları hayra alamet değil. Süryaniler bir süredir geri dönüş içindeler. İsveç'e, Almanya'ya gidenler kesin dönüş yapıyorlar. 2004'te geri dönüşün en büyük yatırımın yapıldığı Nusaybin'e bağlı

Kafro (Elbeğendi) köyünde Yahko Demir ile tanışmıştım. Otuz beş yıldır Almanya'da yaşıyordu. Dönüp-dönmemek için karar aşamasındaydı. -İlk kez 2001'de geldim, batım. İnsanlık kokusu alırsam dönerim dedim. Şimdi o kokuyu alıyorum, yakında döneceğim.

Türkiye için bundan daha büyük onur olabilir mi: -İnsanlık kokan ülke!

Suryani kirimi
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» ERMENI KIRIMI