Torné Thuji
Mesaj Sayısı : 215 Yaş : 77 Kayıt tarihi : 06/02/08
| Konu: BERTAL YURTSEVER'iN CÜZDANI Perş. Kas. 19, 2009 12:20 am | |
| * BERTAL YURTSEVER'iN CÜZDANI * * Civrak, Qızılkileseye(Nazimiye) bağlı bir köydür. Farklı mahalle ve dört de mezrası vardır. İki mezra dışındakiler Xormek Aşiretine mensupturlar.
Cemal Bardakçı 1935 öncesi bölgede genel vali olarak bulunuyordu.
Genel Vali Cemal Bardakçı, kızı ile Civrak'a gelir. Çadır kurar, 4 gün Civrak Ağalarına mihman olur. Kızına takılan hediye beşibirliklerle döner.
Anlatılanlara göre, ağaları silahları teslime ve ülkenin batısında mecburi iskana sürgüne razı eder. -*-
BERTAL YURTSEVER/ Gerçek kimliği ile BERTAL EFENDI
Bertal Efendi; Memedé Ali yé Gulavi’nin en küçük oğludur. Yani Civarik'li Süleyman Ağa’nın küçük kardeşidir. Rüştiye'yi okumuş, eski ve yeni yazıyı bilir. Çok iyi konuşan, iyi bir hatip...
Bertal Efendi ve Gerişli Yusuf Ağa hükümetin nakliye işini yaparlar.
Yük hayvanlarının 3’ü Aréanlı Yusuf Ağa’nın zimmetinde, kalanları Bertal Yurtsever/ Bertal Efendi’nin zimmetindedirler. Ama sadece iki tanesi kendisine aittirler. Diğerleri yakın akraba ve komşulara ait... Bir tanesinin sahibi de asker olarak ülkenin başka bir köşesinde vatan hizmeti yaptırmaktadır. (Sayderé Khakli)
Ambarlar tutulur. Bu ambarlarda özellikle suvari alaylarının ihtiyaçları depolanır ve ulaştırılır.
Bu iş nedeniyle , Köyü ile ilişkileri de kopar. Bertal Efendi son iki yıl içinde köyüne çok az gider.
Nakliye işi, asgari 13 yük hayvanı (beygir/katır) ile sürekli ve düzenli devam eder. Ve de 2 yıl sürer. Taa ki...
-*-*-
Bir gün yetkililer Bertal Efendiyi çağırırlar. Ülkenin batısına sürgüne gönderileceği bildirilir. Hesapların görülmesini isterler.
Yapılan hesaplamalar sonucu, alacaklardan Yusuf Ağa’nın payı dışında kalan paralar; hesaplar gereğince Bertal Efendi’ye ödeme yapılır.
Bu para iki yıllık nakliye ve malların bedelidir.
Görgü tanıklarının ifadesine göre, Bertal Efendi parayı koca cüzdanına yerleştirir ve kapatmaya gücü yetmez. Banknotlar çoktur. Cüzdanı, yanında bulunan Ağabeyi Süleyman Ağa’nın damadı Memedé İvişi alır, kapatır ve kendisine verir.
-*- Parayı alan Bertal Ağa’ya, kendisinin Elazığ’a gidip treni ayarlaması, ailesine hitaben bir mektup yazıp kendilerine vermesi söylenir.
Mektup yazılır ve Yüzbaşıya verilir. Nahiye Müdürü Tevfiq de yanındadır.
Ancak, aynı gün kendisine “ trenin ayarlandığı, Bertal Efendi’nin kendileri ile ailesini karşılamaya gelmesi gerektiği söylenir.
Bertal Ağa kuşkulanır. Ama artık hiç yalnız kalamaz.
-*- Köye doğru yola koyulmak için atların yanına geldiklerinde, kısrağına Yüzbaşı biner. Kendisine topal bir at verilir. Yalnızdır. Yapacak bir şeyi de kalmamıştır. -*- Yanlarında bir manga da asker vardır. Qızılkilise’den Dérüye’ye doğru yola koyulurlar.
Kewle varmadan, Azgilar hizasında, çalılıklar arasında pusuda kafalar gördüğünde ise iş işten geçmiştir. Tabancasına bile davranamadan attan üşer. Kanlar içindedir....
-*-
Yanındaki Askerler köye gelip, mektubu oğlu Ali Efendi 'ye verirler. Babasının da Elazığ'a gidip trende yer tutacağını söylerler.
Ailenin derhal hazırlanmasını isterler.
Aile; pahada ağır, yükte hafif neleri varsa alır yanına... Eşyaların bir kısmı katırlara yüklenir. Taşıyabildikleri kadarını da sırtlarına alırlar.
Erkek, kadın, yaşlı, çocuk... tam 54 kişi. Bunlardan iki gelin hamiledir. Biri de bir asker karısıdır. Yani kocası Mıstefaé Weli, vatani görevini yapmaktadır.
Dérüye 'ye gelindiğinde yanında gelen taşıyıcılar geri çevrilirler.
Aile topluca Dérüye/Dereova’yı geçtikten sonra erkekler bağlanırlar.
Remedan altına geldiğinde, durdurulur.
Görgü tanıklarının ifadesine göre – bunların iki tanesi yolu çok iyi gören konumda iki çoban- makineliler kurulur. Büyük bir gürültü ve feveran içinde birbirlerine sarılmış bu 54 kişi ve gelinlerin karnındaki çocuklarla, yere düşerler.
İsabet almamış iki küçük çocuk dere aşağı kaçarlar. Peşlerinden gidilir. Ordaki çobanlara nereye saklandıkları sorulur. Çobanlar iki çocuğun saklandığı çalılığı gösterirler. Çocuklar orada kurşunlanırlar. Cesetleri kayışlarla bağlanıp çekilip diğerlerinin yanına sürüklenir.
Görgü tanıkları, yerde yatan cesetler önce süngülenir, sonra üzerlerine gazyağı dökülerek yakılırlar. Yanma olayı 2 gün devam eder... -*-
İçlerinden kimi çocukların kaçmış olabileceği ihtimali de daha sonra gelen haberlerle yok olur.
Bertal Efendi'ini cesedi iki gün sonra, Azgilarlı Usé Heşi’nin haber vermesi üzerine köylülerince alınır. *-*
<>Şimdi o dönemin politik mirasçılarına sormak gerek:>
(Bu; insani bir görev olduğu gibi, yakınlarının en doğal hakkıdır)
1.O banknot dolu cüzdan ne oldu? Neden iki yıl katırları ile birlikte devlete hizmet veren insanların paralarına ne oldu? /Aynı zamanda diğer katır sahiplerinin de alacaklarıdır
2. Bertal Efendi’nin altın köstekli cep saati, kehribar tespihi, taşlı altın yüzüğü de dahil, şahsi eşyasına ne oldu?
3. Bir valinin kızına altın beşibirler hediye etmiş bir ailenin ve kardeş ailenin diğer ziynet eşyaları ve paralarına ne oldu?
4.Devletin ihalesini alıp hizmet veren biri, nasıl olur da subayları tarafından ölüme götürülür?
5.Devletin genel valisi tarafından mecburi iskana ikna edilmiş insanlar neden başkaldırsınlar?
6.Peki devlet belgeleri, bu aile ve Bertal Efendi için ne derler? Sonlarını nasıl gösterirler?
NOT: . 120 'sine varmış Daka Pile Zarifa(Büyükanne Zarifa: Sıléman Ağa ve Bertal Efendilerin anneleri) evde yalnız kalır.
Katliam haberi alındığında ise evde tavana asılı olarak ölü bulunur.
(... devam edecek)
Torné Thuji
En son Torné Thuji tarafından Cuma Kas. 20, 2009 1:30 am tarihinde değiştirildi, toplamda 4 kere değiştirildi | |
|